четвер, 2 липня 2015 р.

Як зберегти мертвого метелика?

Джерело фото: http://blog.hmns.org/2008/11/how-to-preserve-a-butterfly/ 

Увага! Ми не рекомендуємо ловити метеликів. Поради призначені для випадку, коли Ви знайшли вже мертвого метелика і хочете зберегти його в себе.

В залежності від мети збереження є два варіанти:
1) Метелика можна покласти в рамку і повісити на стіну. У цьому випадку достатньо вибрати тло (можна навіть картонку) і приклеїти до неї метелика (попередньо обприснувши його дихлофосом). Тоді таку "картину" можна буде вішати на стіну, але лише на таку, куди не потрапляє пряме сонячне проміння, бо метелик дуже швидко вицвіте і втратить колір.
2) Для збереження не на видному місці можна просто обприскати комаху дихлофосом і покласти у паперовий конвертик.

В обох випадках два рази на рік (або хоча б раз) метелика варто "протруювати" (обприскувати дихлофосом), бо інакше у ньому заведуться шкідники, які нашкодять комасі. Прискати хімію на саму комаху НЕ варто: треба прикрити її зверху папером і наприскати на папір, потім покласти в якийсь пакетик і лишити його там хоч б на тиждень.
Щоб метелик набув більш природної форми рекомендовано розправити йому крила, виконуючи таку процедуру:
1) спочатку метелика потрібно "розмочити", щоб він став м'яким і його можна було розпрямляти. Для цього треба взяти глибоку посудину, яка щільно закривається. На дно посудини насипати шар піску або викласти шар вати і полити водою (зовсім трошки). Зверху поставити якийсь предмет в якості підставки (наприклад, сірникову коробочку), а на підставку зверху - шматок паперу з метеликом. Сам метелик зверху також прикрити чистим папером (без друку чи чорнила) і накрити посудину щільною кришкою. Якщо коротко, це має виглядати так: вологий пісок-підставка-папір-метелик- папір-кришка).


Джерело фото: http://blog.hmns.org/2008/11/how-to-preserve-a-butterfly/

Така конструкція має постояти приблизно 3-5 днів (в залежності від інтенсивності випаровування води з піску). Обов'язково час від часу заглядати до метелика, щоб не перестаратися (якщо забагато розмочити, то він або розвалиться? або почне пліснявіти). Можна просто пробувати легенько відгинати крильце. Якщо відгинається легко, і воно м'яке - то можна його забирати.
Після цього кладемо метелика на шматок пінопласту (пінопласт має бути з рівчачком посередині приблизно в товщину черевця метелика. На пінопласті зафіксувати крильця метелика у природній формі смужками паперу і шпильками. Залишаємо метелика так на кілька днів, може, навіть тиждень. Коли комаха висохне, обережно знімаємо смужки паперу.

Немає коментарів:

Дописати коментар