неділю, 29 листопада 2015 р.

Як зацікавити дітей життям птахів?

Поділіться своїм захопленням і знаннями
Багато спостерігачів за птахами зізнаються, що їхньому захопленню птахами передувала дружба із птахолюбами, які з охотою розповідали про свої відкриття та враження. Тому, якщо ділитись своїм ентузіазмом з дитиною, то це вже може відкрити очі на нове, надихнути, а згодом і перетворитись в інтерес на все життя.



Вийдіть разом з дитиною на прогулянку, щоб роздивитись оточуючих птахів. Подумайте про найкраще місце для спостережень, де їх легко помітити. За допомогою бінокля пошукайте різні види птахів. Довідники та роздаткові матеріали стануть тут у нагоді. Під час прогулянки та пошуку птахів, спробуйте розповісти дитині про цікавий факт із життя пташки. Зверніть її увагу на поведінку пташки, особливі риси її зовнішності. Подумайте про створення списку птахів, яких ви побачили та відкоректуйте його разом із дитиною.




Заохотьте дитину цікавими заняттями, іграми, пов'язаними з птахами
Яка дитина не любить розваги? Існує багато різних видів занять, які допоможуть дитині засвоїти нову інформацію.
Одним із варіантів, можуть бути загадки:

* * *
Привітала нас піснями із весною
І живе з нами під стріхою одною.
(Ластівка)

* * *
Ось хатина, в ній – Співак
Як цю пташку звати…
(Шпак)

* * *
Світла денного боїться,
Дзьоб гачком, великі очі,
І не спиться їй щоночі.
- Ху -ху -ху! - кричить, співа.
Відгадали, хто? ...
(Сова.)

* * *
Все блискуче підбирає.
І сварлива й білобока.
Відгадай, хто це?
(Сорока)

* * *
Їм дерева стережу.
Дзьоб міцний і гострий маю,
Шкідників ним добуваю.
(Дятел)

* * *
По дворах стрибає, крихти збирає.
(Горобець)

* * *
Пташенята прилетіли.
В них червоні гарні груди –
Ніби яблука усюди
Хтось розвісив у дворі.
Звуться пташки…
(Снігурі)


Ви можете придумувати власні ігри, які допоможуть дитині сконцентрувати увагу на відмінностях. Наприклад, гра«Спостереження за слідами». Взимку, на сніговому покриві, або влітку на піску дуже добре видно різні сліди тварин і людей. Поспостерігайте з дитиною за цими слідами і допоможіть їй визначити, які сліди залишають різні птахи. А прийшовши додому, запропонуйте дитині намалювати побачене на вулиці.



Завдяки різноманітним заняттям діти стануть більш гуманно ставитися до птахів, особливо зимуючих. Більшість захоче зробити годівнички та допомогти пернатим у скрутну зимову пору.

Розмальовки
Діти можуть захопитися птахами ще у зовсім ранньому віці, треба лише трішки їх підштовхнути до цього. Найефективнішим методом є книжки-розмальовки. Багато розмальовок можна знайти на сайтах, зокрема http://www.coloring.ws/birds.htm та роздрукувати. Спочатку дитині слід показати картинку реальної пташки, а потім дати розмалювати чорно-білу заготовку. Так дитина зверне увагу на кольори пташки, її зовнішність. Ви будете здивовані наскільки їй це сподобається!



Читання
Всі ми знаємо, що діти люблять слухати історії. Прочитати казку перед сном - просто і корисно. Діти багато запам’ятовують для себе саме з історій, прочитаних на ніч. Підбирайте гарні книги, розповіді з яскравими малюнками, які урізноманітнюють процес читання. Дивіться також цікаві мультики та фільми про птахів.

Але найважливіше - це пам’ятати, що ви є прикладом для дитини і вона вчиться у вас як поводити себе на природі, як поважати природу, що оточує нас, і не смітити навколо, не завдавати шкоди. А ще кожна дитина особлива і знаходить те , що подобається саме їй. Поспостерігайте, у якій формі їй швидше та легше сприймати інформацію. Знайдіть власний шлях серця вашої дитини до розуміння природи та птахів.

Матеріал: http://10000birds.com/plugging-kids-into-birding.htm
Переклад: Катерина Царіцина

Немає коментарів:

Дописати коментар