неділю, 29 листопада 2015 р.

Як отримати довіру птахів, щоб вони брали їжу у вас із рук

Птахи із вашого саду можуть сідати вам на плече і брати їжу у вас із рук вже цієї зими! Варто лише прикласти невеликі зусилля і птахи сприйматимуть вас як природню частину їхнього оточення, а можливо, і як друга. Отримати довіру гостей ваших годівничок зовсім не складно. Ось декілька порад від Diane Porter як це зробити.



Будьте передбачуваними

Розпочніть із наповнення годівничок щодня в один і той самий час. Бажано це робити рано вранці, коли пташки активно шукають їжу. Включіть у меню подрібнені грецькі горіхи, які більшість птахів дуже полюбляють. Пташки будуть брати їжу і показуватимуться зовсім скоро після вашого візиту до годівнички.

Холодного ранку станьте чи сядьте тихенько на декілька хвилин на відстані 10-15 кроків від годівнички після того, як ви поклали їжу. Можна навіть розмовляти. Таким чином птахи асоціюватимуть їжу з вашим голосом, але намагайтесь уникати різких рухів.
 

Після недовгого бурчання та декількох фальш-стартів, пташки почнуть прилітати до годівнички. Зазвичай, першими прилітають синички. Це природа цих допитливих видів розвідувати нові можливості отримання їжі. За ними зовсім скоро прилетять інші.



Будьте послідовні

Повторюйте робити все вище описане протягом декількох днів, але кожного разу наближайтесь на один крок. Якщо ви не будете дуже поспішати, то птахи приймуть вашу присутність. Навіть, якщо ви пропустили один день, або ж і тиждень, нічого страшного. Але чим частіше ви будете повторювати, тим швидше птахи звикнуть до вас.

Коли настане той час, що птахи прилітатимуть до годівнички у вашій близькій присутності, тримайте вашу руку біля годівнички. Можна вдягнути рукавички, але вони повинні бути однотонними і не яскравими. Коли птахам стане зручно їсти біля вашої руки, зберіть їжу із годівнички і запропонуйте шматочки горіхів птахам із рук. Будьте терплячі. Одна із пташок приземлиться і візьме шматочок горіха із вашої руки. Вона може навіть скочити на ваші пальці.


Ось як про свій досвід згадує Diane:
"Перша пташка, яку мені вдалось приручити, був повзик. Він приземлився так просто, наче моя рука була частиною дерева. Я ніколи не забуду це відчуття, коли його тендітні лапки легенько поколювали мою шкіру. Малесенька пташка заглянула мені в очі. Протягом миті ми оцінювали одна одну. Потім вона перевела увагу на горіхи. що лежали на моїй долоні. Вона піднімала і викидала декілька шматочків поки знайшла той, який їй сподобався найбільше і полетіла з ним. Вона сховала його під рихлу кору дерева для безпечного зберігання і повернулась за іншим шматочком. Через декілька хвилин після того, як перша пташка взяла шматочок, за нею прилетіла інша".




Захват від успіху

До кінця зими Diane ще вдалось завоювати довіру і погодувати з рук декількох видів синиць і дятла. Коли вона виходила на вулицю, птахи злітались на найближчі дерева і спостерігали за нею. А коли простягала руку - зазвичай прилітали синички, щоб розвідати, що вона має їм запропонувати.

За відгуком Diane, найкращий час для прогресу у прирученні птахів - це холодні сонячні ранки. Особливо після снігопадів, які закривають доступ до джерел їжі. В такі періоди пташки будуть особливо зацікавлені в тому, що ви маєте їм запропонувати. Тому, гарно вкутуйтесь, одягайте теплі шкарпетки і взуття, і виходьте на вулицю. Це приємна вправа. Очікуючи зосередившись, ви побачите пташок у іншому світлі і помітите речі, які ніколи до цього не помічали. 


Розпочинати цю процедуру можна у будь-яку пору року. Але найшвидше і найлегше це зробити взимку. Та незалежно від того, коли вам це вдалося, отримана довіра завжди принесе літо у ваше серце. 


Джерело: http://www.birdwatching.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар