понеділок, 30 листопада 2015 р.

Михайло Богомаз про рідкісні квіти заповідних територій

Фотографування квітів - чудова нагода зробити знімки природи та засвоїти основні моменти фотографії. До того ж, це можливість розширити свої знання та отримати справжню насолоду від перебування на природі.

Порівняно з тваринами, рослини нікуди не тікають, якщо раптом ви на них натрапите у лісі ;) А, отже, у вас є час подумати над побудовою кадру, оцінити світло, оглянути стан квітів тощо.


Крокус Гейфеля. Карпатський національний природний парк


При зйомці квітів рекомендовано дотримуватись таких правил:

1. Вивчіть об'єкт зйомок (час цвітіння, місця зростання) перед поїздкою. Це дозволить вам заощадити час та ресурси.

2. Слідкуйте за погодою. Немає сенсу виїздити за місто чи в Карпати, якщо буде дощ чи хмарна погода. Фотозвітом вашої поїздки будуть максимум кислі обличчя. Деякі першоцвіти просто не розкриваються (підсніжники, крокуси, тюльпани), коли погана погода, а, отже, вони не фотогенічні.

3. Знімайте на рівні об’єкту. Тобто, щоб зняти квітку, вам треба буде лягати на землю, інакше ви просто зіпсуєте задній фон світлини. Взагалі, поза лежачи у різних модифікаціях – це стандарта поза фотографа природи ;)

4. Знімайте зранку (за годину-дві після сходу) або ввечері (година-дві до заходу сонця), коли нерізкі тіні та м`яке світло. Особливо важливо це влітку (червень-липень), оскільки вже о 8 ранку світло стає дуже різким і це позначається на художності світлин.

5. Використовуйте рефлектор, він дозволить вам освітити затемнені ділянки рослини. За відсутності справжнього відбивача, його функцію може виконувати будь-який предмет чисто білого, срібного або золотого кольорів. Я довгий час використовував картонку з-під нарізаного сиру.

6. Намагайтесь, щоб в поле зору потрапляло декілька (принаймі двоє) квітів, тоді ваш кадр композиційно буде виглядати значно краще.

7. Щодо вибору об’єктів зйомок, то я надаю перевагу рідкісним рослинам, оскільки саме вони потребують уваги і до того ж, мають дуже фотогенічний вигляд (через що і страждають). Ні в якому разі не зривайте і не топчіть рослини (в тому числі і нижченаведені), оскільки більшість із них рідкісні (занесені до Червоної книги України, охоронних списків Європи та світу).


Отже, що, де, і коли ви можете пофотографувати:

Підсніжник звичайний

Де зростає: Карпати (букові ліси), листяні ліси Західної України, Поділля. Типове місце-зростання – ліси Львівської області. Раніше підсніжник можна було зустріти і на Київщині,однак на сьогодні таких місць практично не залишилось.

Де можна пофотографувати: Яворівський НПП, НПП "Кармелюкове Поділля", заказник "Темнатик" та "Оса" (Закарпатська область, Воловецький район).

Коли: лютий-квітень

Підсніжник звичайний. Заказник "Темнатик"

Підсніжник звичайний. Ангарський перевал. Крим 


Крокус Гейфеля

Де: Карпати (полонини, лісові галявини), Поділля (до Камянця-Подільського).

Де можна пофотографувати: НПП "Гуцульщина", "Карпатський", Карпатський біосферний заповідник"

Коли: березень-травень.

Найраніше можна натрапити на нього у лісовій зоні Закарпаття, пізніше – на післялісових луках та полонинах Чорногори, Свидовця та інших хребтів.


Крокус Гейфеля. Карпатський національний природний парк


Крокус Гейфеля. Заказник "Темнатик"


Білоцвіт весняний

Де: Карпати, рівнинна частина Львівської та Івано-Франківської областей.

Де можна пофотографувати: у всіх національних природних парках Карпат

Коли: березень-квітень.

Найбільші популяції утворює у листяних лісах, на вологих ґрунтах, річкових долинах та на гірських гребнях.


Білоцвіт весняний. Долина р. Вича. Заказник "Темнатик"


Проліска дволиста

Де: Карпати, Полісся, Правобережна Лісостеп, Крим

Природоохоронні території: НПП "Зачарований край", Голосіївський НПП.

Коли: березень-квітень

Порівняно з іншими видами, трапляється дуже часто, у листяних лісах. Часто зростає в тих самих місцях, що і підсніжник. Може утворювати великі за площею скупчення.
Окрім того, на Лівобережній Україні зростає проліска сибірська.

 

Проліска дволиста. Заказник "Демерджі". Крим

З початку травня (у Криму з середини квітня) починають цвісти справжні красуні рослинного світу – орхідеї. Їхній ареал охоплює практично всю Україну. Найбільша кількість видів трапляється у Карпатах та Криму. Найчастіше орхідеї можна побачити на лісових галявинах, узліссях та луках. Пофотографувати (у травні) можна в Криму та у Карпатах (луки у Карпатському НПП, Карпатському біосферному заповіднику), у червні-липні – у всіх національних природних парках, де є ліси та вологі лучні ділянки.

 

Анакамптіс пірамідальний. Заказник "Байдарський". Крим


Зозулинець обпалений. Карпатський біосферний заповідник


Офрис кримська. Бахчисарайський регіональний ландшафтний парк. Крим


Коручка болотна. Околиці заказника "Межигірсько-Пуща-Водицький"


Зозулині черевички. Київщина. Фото: Наталія Шевченко


Пізньоцвіт осінній

Де: на карпатських луках (до 1000 м н.р.м.), на рівнинних частинах Львівської, Івано-Франківськох, Закарпатської та Чернівецької областей.
Природоохоронні території: Карпатський НПП, Галицький НПП, Ужанський НПП

Коли: вересень.


Пізньоцвіт осінній. Галицький національний природний парк





Немає коментарів:

Дописати коментар